Sadece 1 Kromozom Fazla.. “Down Cafe”

 

Down sendromu vücuttaaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olunmasıdır. Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır. Engelli ve down sendromlu insanlara karşı hala farklı tutumlarda olanlar malesef ki var, çoğu kişi iletişime geçmeye çekiniyor. Hisleri kuvvetli farklı arkadaşlarımız bunu hissediyor ve otomatik olarak sizden uzak duruyor, içlerine kapanıyorlar. Lütfen onlara farklı bakmayın, önce bu konuda uzlaşalım 🙂

Şişli’de yaşları 18 ila 35 arasında değişen 28 down sendromlu gencin dönüşümlü olarak çalıştığı kafeyi bugün ziyaret etme şansım oldu, mutfakta anneleri pişiriyor, ve gençler de servisi yapıyorlar tabii servisle kalmıyor iş, yerini sohbetleri fotoğraf çekimleri alıyor. Sevgili arkadaşımız @yenitatyenimekan ‘ın davetiyle Pazar kahvaltısını da içine katarak buluşmamızı gerçekleştirdik. Kuruculuğunu ve mekan tasarımını mimar Saruhan Singen’in yaptığı Cafe, Pazar günleri kapalı sadece önceden programlanan gruplar için o gün hizmet verebiliyor. Onların eksiği değil fazlası var diyerek başlıyorum bu güzel günü sizlerle paylaşmaya..

İstanbul’da böyle hizmet verentek adres burası, temennimiz tüm Belediye’lerin bu konuya gereken özeni göstermesi e her ilçemize bir Down Cafe açılması yönünde. Çünkü bu özel insanlar, sanılanın aksine paylaşmayı, iletişimde olmayı seviyorlar ve hepsinin şaşırtıcı özellikleri var ve oldukça zekiler. Buraya gelin,kahvaltısı, çayı işin bahanesi onlarla zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Hem manevi açıdan mutlu hissedecek hem de mutlu etmiş olacaksınız.

Mutfakta ki anneler her şey için özeniyorlar. Saruhan Bey burada Cumartesi günleri çalışan gençlere işaret dili, perküsyon eğitimi gibi çeşitli eğitimlerin verildiğini ve gelip onlara katılabileceğimizi söyledi. Akşama doğru 16:30 gibi arkadaşlar evlerine gönderiliyor ve anneler birkaç saat daha cafe’yi açık tutuyorlar. Yöresel lezzetler günleri düzenlenmesine yöneik daha önce girişimler olmuş ve güzel sonuçlar vermiş. Eğer sizinde bu güzel oluşuma bir desteğiniz olsun, buyrun gelin neler yapabileceğinizi görün. Mekan sahiplerinden, değerli şeflerden gelecek en ufak dokunuş büyük mutluluklara dönüşecek.

Mekanın atmosferi sizi kendisine çekiyor, duvarlarda mekanda çalışan arkadaşların fotğoğrafları, yaptıkları resimler de yer alıyor.

 

 

 Bizimlle fotoğraf çekilmeye mola verip, bizi çekiyorlar kahkalar havada uçuşmaya başlıyor, zamanın nasıl geçtiğini anlamıyoruz. 🙂

 Kahvaltının üstüne kek ve çay keyfi de yapıyoruz.

Artık burayı sık sık ziyaret edecek ve etmeyenlere de şiddetle baskı yapacağım, tavsiye edeceğim demiyorum çünkü gelinmeli ve birkaç saat onlarla geçirilmeli ! 🙂 Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler..

Örnek olması, teşvik etmesi dileğiyle.

Ben ve arkadaşlarım her türlü desteği vermeye her zaman hazırız.

İletişim;

Adres: Mecidiyeköy, Cemal Sururi Sok. No:1, Şişli/İstanbul

Telefon:(0212) 216 6664

Yorum bırakın